Alternatieven op een openingsdans

De openingsdans, de ene kijkt er nu al erg naar uit, de andere ziet er als een berg tegenop!

Volgens de etiquette is het gebruikelijk dat een bruidspaar de dansvloer opent door middel van een 1e dans. Veel gasten zullen dan ook wachten met het betreden van de dansvloer tot deze openingsdans is geweest. Alleen al om die reden raden wij altijd sterk aan om de avond te openen. Maar wat nu als jullie als een berg tegen dit dansmoment opzien?

Ook in dat geval adviseren we jullie toch om de avond te openen, maar dan op een alternatieve manier.

Een mooie en liefdevolle openingsdans

Hierbij zomaar wat ideeën die wij van Groenendijk Events bij diverse bruidsparen heb gezien in de afgelopen jaren:

– Laat de opening van de avond over aan de DJ. Deze kan met de microfoon eenvoudig aankondigen dat de avond is geopend, waarna het volume omhoog kan en het feest hopelijk kan beginnen.

– Kom als bruidspaar achter de DJ booth staan en roep zelf via de microfoon om dat de gasten niet op een openingsdans hoeven te wachten en dat je het feest bij deze voor geopend willen verklaren. Vervolgens drukken jullie zelf op de “Play” knop waarna het door jullie gekozen 1e nummer begint te spelen en het feest kan beginnen!

– Houd een welkomstwoordje en kondig aan dat jullie de avond niet met een dans zullen openen, maar zeg dat jullie het een keer om willen draaien en dat jullie graag de gasten de openingsdans van de avond willen laten verzorgen namens jullie. De DJ start daarna een leuk dansnummer in wat jullie op voorhand hebben gekozen.

– Vraag aan de DJ of hij 2 streamers kan regelen (kost wel geld). Dat zijn van die langwerpige slierten die je met een knal de ruimte in schiet. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor zo’n grote rode knop op een paaltje waar jullie op slaan. Zodra jullie dat doen schieten de streamers af waarna de dansvloer is geopend, of je pakt 2 streamers die je met de hand afschiet.
TIP: Vraag hierbij wel altijd na op de locatie of dit is toegestaan, veel locaties zijn erg terughoudend met streamers (en confetti is vaak al helemaal een no-go voor ze!).

– Maak er een flashmob van. Jullie dansen 10 á 20 seconden als bruidspaar samen, waarna de muziek veranderd en er ineens 2 á 3 vrienden of vriendinnen bij komen om een vooraf ingestuurd dansje te doen. Je kersverse echtgenoot kan dan meedoen, of aan de kant gaan staan om te kijken. Kijk dan wel of je totaal minimaal 7 á 8 vrienden zo ver kunt krijgen zodat de groep op de vloer steeds iets groter kan groeien tijdens het nummer.

– Laat de DJ op voorhand 2 nummers mixen. Begin bijvoorbeeld rustig te schuifelen op Perfect van Ed Sheeran en laat die na bijvoorbeeld 30 seconden ineens overgaan in I Gotta Feeling van de Black Eyed Peas (of welke 2 nummers jullie dan ook willen) waarna je feest is begonnen. Spreek dan wel met een paar mensen op voorhand af dat ze dan ook de dansvloer op komen lopen om te zorgen dat de dansvloer niet leeg blijft
TIP: wij maken kosteloos een openingsmix voor jullie als jullie een DJ bij ons hebben geboekt!

Begin romantisch om dan ineens over te gaan in een knaller!

– Ga samen in het midden van de dansvloer staan en vraag de fotograaf of ceremoniemeester of iemand anders met een camera om klaar te gaan staan. Vervolgens kan de DJ via de microfoon de gasten de opdracht geven om per tafel/gezin/vriendengroep/collega’s binnen 3 tot 4 minuten tijd met jullie op de foto te gaan (binnen de tijd van het door jullie gekozen liedje). Aanvullende opdracht: de foto moet zo origineel mogelijk worden. Gevolg: gekheid alom, leuke foto’s en gekke poses….daarna kan de DJ of jullie zelf, via de microfoon de avond alsnog voor geopend verklaren.

En stiekem de leuke die we ooit hebben gehad, de DJ vraagt via de microfoon of de gasten rondom de dansvloer komen staan en vraagt of ze wat ruimte willen houden. De DJ vertelt dat het bruidspaar de avond wil openen met een quickstep en kondigt het bruidspaar aan en start de muziek. Vervolgens komen jullie de zaal binnen op 2 mini stepjes, rijden 2 rondjes door de kring waarna jullie afstappen en de DJ een op voorhand door jullie gekozen knalhit inzet. Gevolg: iedereen ligt dubbel en de sfeer zit er gelijk goed in.  Belangrijk is wel dat er gelijk daarna een knaller wordt ingestart en jullie als bruidspaar gelijk mensen mee de dansvloer op trekken, ander valt het helaas ineens stil omdat mensen dan alsnog op de echte openingsdans gaan staan wachten!

Uiteraard hangt de omvang van de jurk(ken) wel samen met de mogelijkheden. Maar ook als de jurk een lange sleep heeft zijn er mogelijkheden. Denk altijd in die mogelijkheden als je absoluut geen openingsdans wilt doen maar de avond wel wil openen. Denk dan bijvoorbeeld aan

– Een vooraf opgenomen filmpje die je de avond zelf draait als opening.

TIP: ons DJ meubel met TV is hier perfect voor geschikt.

– Een schaduwdans (hang een groot vel (rijst)papier op in een deuropening, zet er een grote lamp achter en voer een act op voor de lamp, de gasten zien vervolgens alleen de schaduwen. Daarna spring je door het vel heen op een knalhit, loop je naar de dansvloer en trek je gelijk mensen mee de dansvloer op om het feest te starten)

– Het trouwboeket gooien en daarna muziek starten (dan staan de meeste vrouwen namelijk toch al op de dansvloer)

Gooi het trouwboeket eens als opening van de avond!

– De Amerikaans manier: na het feliciteren verlaten jullie de zaal om daarna door de dj aangekondigd te worden als meneer en mevrouw achternaam (of uiteraard meneer en meneer, of mevrouw en mevrouw) waarna jullie daarna opnieuw de zaal in komen, de dansvloer op lopen en afspreken dat allerlei familieleden en vrienden gelijk mee de dansvloer op gaan. Laat de DJ een lekker nummer starten en het feest is begonnen.

Zomaar wat ideeën, waarbij jullie ongetwijfeld ook dingen kunnen combineren of met jullie eigen inspiratie naar jullie eigen hand kunnen zetten. Maar onthoud, welke manier van openen je ook kiest, zorg er voor dat jullie je allebei er niet vervelend onder voelen. Als jullie gespannen naar de avond opener toe leven kan dat ten koste gaan van het plezier van de dag, en mogelijk ook ten nadele van jullie eetlust bij het diner!

Succes met jullie keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.